De cativa ani exista aceasta procedura de recoltarea a celulelor stem la nastere, putand ajuta bebelusul in cazul unei boli. Celulele stem sunt celule din sangele placentar, care se pot transforma oricand intr-un tip de tesut sau o parte a unui organ bonav din corp, adica aproape orice tip de celula a corpului.
Se vorbeste foarte mult de importanta pastrarii celulelor stem la nastere deoarece poate ajuta mai tarziu copilul bolnav. Sangele placentar se poate si dona, ajutand astfel mai multi copii. Sangele placentar si evident celulele stem pot fi folosite inca de la o saptamana dupa recoltare, lucru extrem de important daca micutul sufera de vreo boala.
Sangele placentar este mult mai preferat transplantului de maduva osoasa, din mai multe considerente:
– Testarea compatibilitatilor poate dura chiar si luni de zile, in timp ce celulele stem sunt compatibile imediat;
– Recoltarea celulelor stem nu presupune nicio interventie chirurgicala, asa cum este cazul transplantului de maduva;
–Sangele placentar poate vindeca o paleta mult mai mare de boli decat maduva osoasa.
Sangele placentar se recolteaza la nastere, din cordonul ombilicar si nu presupune niciun risc pentru mama sau fat. Cantitatea de sange recoltat depinde de la o nastere la alta, insa valorile indicate ar fi de 3,5 mililitri de sange placentar pentru fiecare kilogram din greutatea pacientului. Sangele placentar contine in medie 8,6 milioane de celule stem per mililitru. Celulele stem pot fi folosite pentru tratarea cancerului, in acest caz bebelusul avand nevoie de cat mai multe celule stem cu putinta.
Sangele placentar este recoltat chiar de catre medicul ginecolog care te asista la nastere, printr-o procedura standard. Odata recoltate celulele stem, acestea vor fi trimise bancii de celule stem pentru care ai optat. Proba prelevata poate fi tinuta in bancile de celule stem din strainatate, specializate in asa ceva.
Cercetatorii cauta in permanenta noi moduri prin care sa poata folosi celulele stem in vindecarea oricarei boli. Specialistii in domeniu spera ca celulele stem sa poata trata si anomalii genetice, insa pana in prezent, acest lucru nu a fost confirmat.
Iata o lista a bolilor ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem pana in acum:
– Afectiuni ale muschiului inimii;
– Leziuni ale vaselor de sange;
– Refacerea pielii si vindecarea tesuturilor;
–Tratarea bolilor de rinichi, ficat sau pancreas;
–Tratarea diabetului;
– Tratarea leucemiei.
In ceea ce priveste costul recoltarii de celule stem acesta variaza intre 1.000-2.000 de euro, depinzand foarte mult de kitul de recoltare si de banca aleasa. Insa, chiar daca recoltarea nu este la indemana oricui (din punct de vedere financiar), tot mai multi romani apeleaza la aceasta procedura care poate face diferenta dintre viata si moarte, mai tarziu in viata copilului.
Daca ai avea posibilitatea, ai alege sa-ti recoltezi sange placentar la nastere?
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.