Daca ai fost diagnosticata cu diabet, asta nu inseamna ca nu iti mai poti indeplinii micile placeri ale vietii, ci doar ca va trebui sa fii foarte atenta la ceea ce mananci. Diabetul este produs de cresterea concentratiei zaharului in sange, adica a glicemiei. Glicemia este tinuta in limitele normale de secretia unui hormon numit insulina, iar diabeticii nu mai produc atat de multa insulina cat este necesar.
Deoarece glicemia este direct afectata de alimentatie, va trebui sa iti schimbi complet stilul alimentar. Reginele.ro iti dezvaluie care sunt cele mai bune alimente pe care sa le consumi.
Mere. Acest fruct este indicat atat in cazul diabeticilor, cat si in cazul persoanelor care nu sufera de aceasta boala, deoarece ajuta la o glicemie scazuta. Mai mult, cercetatorii francezi au descoperit faptul ca persoanele care mananca 1 mar pe zi au o speranta de viata mai mare si sunt mai putin predispusi bolilor cardiace sau obezitatii.
Fasole. Fibrele continute de fasole ajuta la scaderea concentratiei nivelului de zahar din sange, si deci a glicemiei. Ofera organismului si calciu.
Fructe de padure. Sunt foarte bogate in antioxidanti si fibre si au un nivel redus de carbohidrati. In combinatie cu un iaurt degresat, este cea mai buna gustare pentru un diabetic.
Lactate. Acestea reprezinta o sursa sanatoasa si naturala de vitamine, proteine, calciu si vitamina D. Consumul regulat de lactate reduce cu pana la 30% riscul de a face diabet.
Cirese. Sunt foarte bogate in antioxidanti, luptand impotriva bolilor de inima, a cancerului sau a altor afectiuni. Atentie la ciresele uscate, care pot contine zahar adaugat.
Peste gras. Se cunosc foarte bine efectele acizilor grasi omega3 asupra organismului. Diabeticilor chiar le este recomandat consumul de peste gras de cel putin 3 ori pe saptamana, deoarece ii da organismului necesarul de grasimi “bune”.
Ceai verde. Abunda in flavonoide, excelente impotriva inflamatiilor. Inflamatiile cronice, care sunt rezultatul unei alimentatii prea grase, a lipsei fructelor si a legumelor din dieta zilnica, pot creste riscul de crize cardiace. Ceaiul verde poate fi inlocuit si cu suc de portocale proaspat sau de merisor
Legume si fructe, in general. Diabeticilor le este recomandat consumul a cat mai multe legume si fructe, deoarece sunt slabe caloric, au vitamine si nutrienti naturali si ajuta la mentinerea unui organism cat mai sanatos. Este de preferat ca acestea sa se consume cat mai proaspete.
Orz si ovaz. Ambele cereale sunt bogate in fibre si proteine si ajuta la reglarea glicemiei.
Ciocolata neagra. Cate o bucatica de ciocolata neagra pe zi nu face niciun rau diabeticilor, deoarece este o sursa sanatoasa de magneziu si antioxidanti, insa cu un aport minim de zahar.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.