Fumatul este un obicei foarte nesanatos, iar daca tinem la bunastarea noastra si a organismului nu ar mai trebui sa fumam. Acesta ar fi cazul ideal, insa tot mai multi cad prada dependentei de tutun, fiindu-le foarte greu sa se lase de fumat. Insa, pe langa efectele nocive pe care fumatul le are asupra organismului nostru, afecteaza si fatul atunci cand femeia este insarcinata si fumeaza.
Cei mai multi medici recomanda femeilor care isi doresc un copil sa renunte la fumat cu cel putin 6 luni inaintea conceperii fatului, pentru a-i da timp organismului sa scoata nicotina din sistem. Daca sarcina nu a fost planificata, atunci renunta la fumat din momentul in care afli ca esti insarcinata.
Se fac foarte multe cercetari in acest domeniu, iar oamenii de stiinta incearca sa vada care sunt efectele pe termen lung sau scurt asupra fatului, in cazul in care mama este fumatoare. Uite care sunt cele mai mai riscuri la care se supune o femeie (si fatul sau) daca fumeaza pe timpul sarcinii.
Sarcina extrauterina. Studiile au demonstrat ca femeile care fumeaza prezinta un risc mult mai crescut de a dezvolta o sarcina extrauterina, care duce in cele din urma la moartea fatului. Sarcina extrauterina poate avea urmari grave si asupra femeii, afectand iremediabil aparatul reproducator al acesteia, nemaiputand sa ramana insarcinata niciodata. Citeste mai multe despre sarcina extrauterina aici.
Probleme psihice si fizice. Fumatul in timpul sarcinii are un impact major asupra dezvoltarii fatului si poate duce la o greutate scazuta la nastere, dificultati in dezvoltare si invatare sau probleme de oxigenare a creierului. Mai mult, se pare ca atat fumatul activ, cat si cel pasiv, poate duce la aparitia hiperactivitatii cu deficit de atentie, cea mai frecventa tulburare comportamentala la copii.
Retard mintal. Un studiu efectuat in Anglia a aratat faptul ca femeile care au fumat peste 10 tigari pe zi in timpul sarcinii au dat nastere la copii mai “inceti” la invatatura. Copiii lor aveau probleme la citire si la matematica, fata de copiii mamelor nefumatoare.
Risc de astm. Copiii mamelor fumatoare au un risc de doua ori mai crescut sa aiba probleme de respiratie sau sa dezvolte astm, fata de copiii mamelor nefumatoare.
Sindromul mortii subite. Acest sindrom afecteaza aproape 25% din copiii ai caror mame au fumat sau nu s-au ingrijit corespunzator in timpul sarcinii. Sindromul mortii subite nu are simptome, nu poate fi diagnosticat si nu se poate trata, copilul murind in somn, fara o cauza anume. Acest sindrom afecteaza in principal baietii si apare pana la varsta de 1 an a copilului.
Autismul. Femeile care fumeaza pe perioada sarcinii au un risc mai crescut cu 40% de a da nastere unui copil suferind de autism. Autismul este o boala care nu se poate trata si presupune un copil cu grave probleme in dezvoltarea comunicari si a socializarii.
Pneumonii. Copiii mamelor fumatoare sunt mai predispusi la pneumonii sau la contactarea de virusi si bacterii in primele saptamani de la nastere, organismul acestora nefiind suficient de puternic pentru a lupta impotriva bacteriilor.
Malformatii. Buza de iepure sau probleme ale boltei palatine sunt tot efectele fumatului in timpul sarcinii.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.