Daca pana acum s-a pus accentul foarte mult pe cancerul de san, responsabil pentru moartea a zeci de mii de femei annual pe tot globul, este cazul sa ne aam atentia si asupra cancerului de col uterin, unu cancer care nu este la fel de mediatizat. Cancerul de col uterin este o afectiune maligna si afecteaza celulele ce captusesc colul uterin, adica intrarea in uter.
Se poate manifesta prin sangerari vaginale, constipatie, balonare, anemie si scaderea brusca in greutate sau dureri in timpul actului sexual. Daca ai macar unul dintre aceste semne este indicat sa te duci cat mai repede la un medic pentru un consult si chiar un test Papanicolau. Un risc crescut de a dezvolta cancer la col uterin il au femeile care si-au inceput viata sexuala foarte devreme, femeile care au peste 5 copii sau avorturi multiple, femeile care au multi parteneri sexuali.
Pentru a depista din timp cancerul de col uterin este necesar efectuarea testului Papanicolau in fiecare an. Acest test care este unul cat se poate de simplu, poate identifica celulele canceroase si multe alte infectii la nivel genital. Infectia cu virusul papiloma uman sau HPV, cum mai este denumit, este etapa premergatoare aparitiei cancerului. Asta nu inseamna ca data testul ti-a iesit pozitiv si esti infectata cu HPV vei face in mod obligatoriu si cancer, insa riscul creste simtitor. Exista chiar si un vaccin impotriva virusului HPV, insa este eficient doar pentru cateva tulpini ale virusului, iar tulpinele mai rezistente ar putea trece chiar si de protectia vaccinului.
Cancerul de col uterin afecteaza orice femeie, indiferent de varsta, insa majoritatea cazurilor au fost depistate la femeile de peste 30 de ani. In Romania, zilni, 8 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 6 dintre acestea mor. Daca este depistat la timp cancerul se poate trata si se poate preveni inaintarea acestuia la alte organe interne. Tratamentul poate varia, de la chimioterapie, radioterapie, sau chiar extirparea uterului in cazurile grave.
Asadar, pentru a te feri de aceasta boala necrutatoare, protejeaza-te in timpul actului sexual, ai grija la simptome sau modificari ale secretiilor si nu uita de controlul annual la medicul ginecolog. Doar asa te vei putea bucura de viata fara a simti repercusiunile unei boli de care iti va fi greu sa scapi.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.