Sancrul moale este o boala cu transmitere sexuala, contagioasa, insa tratabila. Aceasta boala este cauzata de o bacterie numita Haemophilus ducreyi si se manifesta in special la barbati. Sancrul moale poate fi transmisa atat prin contact sexual, cat si prin contact direct cu pielea care prezinta rani deschise.
In prima faza, la 4-10 zile de la contactul sexual neprotejat, apare o mica leziune, care mai tarziu se transforma intr-o pustula. Pustulele se vor mari pana vor da nastere unor rani ulceroase destul de dureroase, sau chiar abcese. Pentru a evita ca boala sa progreseze atat de mult, este indicat un consult medical inca din prima zi a schimbarii culorii pielii sau aparitiei unor leziuni, indiferent de dimensiunea acesteia.
Simptomele sancrului moale sunt diferite de la femei la barbati. Femeile pot prezenta:
– dureri in timpul urinarii;
– scurgeri vaginale urat mirositoare;
– sangerare rectala.
In cazul barbatilor, acestora le pot aparea leziuni la baza penisului, chiar pe penis sau testicule. Atat femeile cat si barbatii pot prezenta inflamarea ganglionilor inghinali.
Diagnosticul de sancru moale poate fi pus doar de catre un medic ginecolog sau dermato-venerolog, dupa examinarea leziunilor. Din pacate, nu exista niciun test care sa indice prezenta bacteriei raspunzatoare pentru aceasta boala, insa se pot face teste pentru eliminarea altor cauze posibile.
Tratamentul sancrului moale consta in administrarea de antibiotice, iar leziunile ar trebui sa se vindece in aproximativ 2 saptamani, in functie de cat de mult a progresat boala. Sancrul moale este de obicei o boala care insoteste alte boli venerice, asadar vei fi testat si pentru sifilis, herpes genital sau HIV.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.