Avortul spontan afecteaza din ce in ce mai multe femei pe tot globul. Avortul inseamna de fapt eliminarea embrionului, si in functie de stadiul sarcinii exista avort in stadiu mic de dezvoltare, avort incomplet sau avort in stadiu mare de dezvoltare.
Daca ai o sarcina pe care o pierzi pana in luna a 4-a a sarcinii, atunci este un caz de avort in stadiu mic de dezvoltare, insa daca sarcina avanseaza peste 4 luni deja putem vorbi de un avort in stadiu mare de dezvoltare. Acestea din urma sunt mai periculoase si pot avea complicatii serioase pentru viata pacientei, insa se intampla mai rar. Avortul incomplet este denumit asa de catre medici pentru a defini avortul prin care nu se elimina complet embrionul. In acest caz este nevoie de o interventie chirurgicala, asemanatoare avortului provocat pentru a curata uterul de ramasitele embrionului.
Cauzele avortului spontan, mai ales in primele 3 luni de sarcina este o anomalie cromozomiala, ceea ce inseamna ca embrionul nu se poate dezvolta normal, inceteaza din viata, pentru ca mai apoi sa fie eliminat din organismul femeii. Acest lucru nu ar trebui sa ingrijoreze femeile care doresc sa ramana insarcinate si dupa un avort spontan, deoarece anomaliile nu sunt ereditare, iar urmatoarea sarcina poate fi dusa pana la bun sfarsit fara nicio problema.
In ceea ce priveste riscul aparitiei unei sarcini care nu poate continua, inaintarea in varsta are un rol important. Astfel, pentru femeile de pana in 35 de ani riscul aparitiei unei astfel de sarcini este de 1 la 10, pentru femeile intre 35-40 ani riscul creste pana la 1 la 5-6 sarcini (se dubleaza), iar pentru femeile de peste 40 de ani riscul este de 1 la 3 (de 3 ori mai mult decat femeile tinere). Din pacate prevenirea unei sarcini anormale nu este posibila, insa cu un regim de alimentatie corect, un stil de viata sanatos fara alcool, tutun si droguri iti vor creste sansele unei sarcini normale.
Avortul spontan, asa cum ii zice si numele, nu poate fi prevazut. Unele femei au sangerari vaginale si dureri abdominale in timpul sarcinii, iar acestea pot fi singurele semne de alarma pentru o sarcina anormala. Cele mai multe femei nu au niciun simptom si avortul se produce dintr-o data, fara niciun fel de avertizare. Insa s-a descoperit ca nu toate femeile care sangereaza in timpul sarcinii vor avea si un avort spontan in curand. Cel mai bine este sa te duci repede la medicul ginecolog si sa ii spui ce s-a intamplat, caci numai acesta iti poate da sfaturi potrivite tie.
Daca ai avut astfel de sangerari nu trebuie sa intri in panica. Poate fi vorba de o anomalie a uterului sau o infectie care cauzeaza aceasta mica sangerare. Deasemenea poti avea sangerari vaginale dupa actul sexual sau dupa un scaun tare, atunci cand esti constipata, iar aceste lucruri sunt cat de cat normale, atata timp cat sangerarile nu sunt mari si nu contin cheaguri. Sangerarea vaginala mai poate fi si prezenta unei sarcini extrauterine, caz in care avortul va trebui provocat deoarece poate avea urmari foarte grave asupra mamei, chiar si moartea.
O sarcina cu probleme poate fi vazuta doar la ecograf si in general dupa 4 saptamani. Ecografia iti da o imagine clara a ceea ce se intampla in interiorul uterului, daca sarcina este normala sau nu. Ecografia facuta dupa prima luna de sarcina poate repera ritmul cardiac al fetusului si iti poate spune daca acesta mai este in viata sau nu. De cele mai multe ori, in cazul unui avort spontan, fetusul moare inainte de eliminarea acestuia din uter.
Medicul nu poate decat sa constate ca fatul nu are ritm cardiac si sa astepte avortul spontan sau sa il produca chiar el. Astfel, femeia insarcinata poate astepta ca sarcina sa se intrerupa spontan sau poate alege un chiuretaj pentru golirea uterului. Oricum ar actiona, trebuie sa inteleaga ca nu mai poate face nimic pentru fetus, iar grija ar trebui sa se mute catre propria persoana pentru a nu aparea complicatii in cazul unui avort spontan natural.
De obicei un avort se produce la cateva zile dupa o sangerare vaginala, insa in unele cazuri mai grave avortul se poate produce si dupa cateva saptamani. Vei simti din ce in ce mai multa durere in partea de jos a uterului, iar sangerarile vor deveni mai abundente. Avortul propriu-zis se produce odata cu eliminarea sacului embrional, care are forma unui balon. Pe langa acel sac embrionar este posibil sa se elimine si cheaguri de sange de un rosu inchis. Durerea ar trebui sa se opreasca imediat dupa avort, la fel si sangerarea. Este bine sa va informati medicul cat mai repede si daca este posibil sa ii furnizati acestuia si tesut pentru a face analize si a vedea daca chiar este vorba de un avort spontan.
De cele mai multe ori recuperarea fizica in urma unui chiuretaj sau avort spontan este rapida, insa nu se poate spune acelasi lucru si despre recuperarea psihica. Este posibil ca unele femei sa nu mai doreasca sa incerce sa ramana insarcinate deoarece se tem sa nu avorteze din nou. Acest lucru este de inteles, iar partenerii de viata ar trebui sa sustina orice decizie o va lua femeia. Daca isi doresc cu adevarat un copil, atunci partenerii vor discuta si vor gasi o solutie in aceasta problema.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.