Profesorul Alexandru Rafila este reprezentantul Romania la Organizatia Mondiala a Sanatatii si a afirmat ca noul coronavirus nu va disparea asa usor in urmatorii ani. Acesta este de parere ca va trebui sa ne obisnuim sa traim cu el.
Vaccincul ne va ajuta sa ne intoarcem la o viata normala?
„Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici și colo”, a mentionat Alexandru Rafila.
„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”,a mai spus acesta.
Imunizarea pe cale naturala ar putea dura 15 ani
Alexandru Rafila a spus ca solutia altor tari precum Suedia de a se imuniza in turma este destul de periculoasa. Asta nu va opri raspandirea virusului.
Medicul mai spune ca pana acum doar 2% si 2,5% din populatia Romaniei a trecut prin boala iar asta ar inseamna ca abia in 15 ani trei sferturi din populatia tarii noastra s-ar imuniza pe cale naturala.
Profesorul Rafila mai este de parere ca toti copii ar trebui sa mearga la scoala deoarece socializarea este foarte importanta in dezvoltarea lor.
„Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranţa unei activităţi în şcoală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să interacţioneze cu profesorii, cu învăţătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învăţământul la distanţă, online, şi unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alţi copii, vor să interacţioneze, vor să se joace şi trebuie să găsim modalitatea… Trebuie să punem în balanţă, sigur, şi protecţia faţă de această infecţie, dar şi dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societăţii, care se pot integra, care pot duce înainte această ţară şi cred că trebuie să reflectăm serios şi la acest aspect”, a mai spus acesta.
Profesul este de parere ca riscurile se pot limita doar daca scoala ar incepe cu un numar mai mic de copii in clasa, s-ar tine cont de distantare sociala si s-ar purta masca.
„Aşa cum copiii răcesc, fac gripă, fac tot felul de infecţii, tot aşa se pot îmbolnăvi şi cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc, de fapt despre asta discutăm, şi dacă se întâmplă într-o clasă să apară un caz, cum facem ca restul şcolii să-şi continue activitatea în mod normal” a mai precizat acesta.
Alexandru Rafila mai este de parere ca mastile pentru copii ar trebui sa fie cat mai atractive si pe dimensiunea fetei lor. „Alternative întotdeauna există… Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este… O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, a incheiat profesorul.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.