Afla tot ce trebuie sa stii despre Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune a plieii cu care se poate trai. Daca nu ai aflat pana acum si vedete sufera de psoriazis. Kim Kardashian West si Cara Delevingne sunt doua din celebritatile care sufera de aceasta afectiune.

Pe langa durere si mancarime, psoriazisul iti mai poate afecta si respectul de sine si increderea in fortele proprii. Petele rosii acoperite cu solzi argintii sunt destul de neplacute. In cea mai mare parte psoriazisul apare pe coate, genunchi, scalp si spate dar acesta poate aparea oriunde. In mod normal celulele pielii sunt create si inlocuite la fiecare 3 -4 saptamani dar la cei care sufera de Psoriazis acest proces dureaza doar 3-7 zile.

Este foarte important sa retii ca psoriazisul nu inseamna ca pielea este uscata. Este o boala cronica de lunga durata  in care vei avea perioade mai linistite si perioada in care boala se va agrava.

Exista mai multe tipuri de psoriazis, printre care putem enumera:

CIteste si asta:  Cum ne alegem metoda de contraceptie potrivita!

Psoriazisul vulgar sau psoriazisul cu placi care este caracterizat cu leziuni rosii acoperite de cojite albe. Este destul de inestetic si de dureros.

Psoriazisul gutos care este caracterizat prin prezenta unor pete mici de forma rotunda. Leziunile apar pe trunchi, pe member dar si la nivelul scalpului.  Forma aceasta de psoriazis este asociatat cu infectiile faringiene streptococice si este destul de severa.

Psoriazisul pustular este caracterizat prin prezenta pe piele unor pustule neinfectioase.

Psoriazisul inversat afecteaza doar zonele corpului unde pielea face pliuri asa cum ar fii: pielea de la subrat, pielea din zona genitala, pielea de sub sani dar si din aria perianala. Acesta este diferit fara de celelalat tipuri de psoriasis si in loc ca pielea sa fie solzoasa aceasta este fina , umeda de culoarea somonului. Acesta poate fi foarte usor confundat cu o infectie cu candida sau cu alte ciuperci.

Psoriazisul eritodermic sau exfoliant este o forma agresiva care se identifica foarte usor prin zonele intinse de roseata si inflamate cu mancarimi acute.

CIteste si asta:  10 boli cu transmitere sexuala si cum se manifesta!

Principalii factori declansatori ai psoriazisului sunt: factorul genetic, infectiile virale si bacteriene, stresul, obezitatea sau fumatul.

Factorul genetic este codat de mai multe gene care nu sunt transmise uniform. Boala se declanseaza din cauza factorilor de mediu intr-un anumit moment.

Infectiile sunt cele mai des intalnite la copii. Un copil care are probleme inca de la cele mai mici varste ar putea avea afectiuni serioasa la maturitate. Cea mai frecventa infectie care determina psoriazisul este infectia cu streptococica ( amigdalite sau faringite). La adulti cea mai frecventa infectia care duce la aparitia psoriazisului este HIV-ul.

Stresul poate declansa psoriazisul. Daca esti o persoana anxioasa cel mai bine este sa mergi la un psiholog care sa te invete sa gestionezi stresul si sa nu ii mai permiti sa iti afecteze viata.

Obezitatea creste riscul de psoriazis mai ales ca aceasta este o afectiune a pielii.

Fumatul activ dar si cel pasiv poate determina aparitia psoriazisului. Persoanele care deja se confrunta cu aceasta afectiune ar trebui sa evite fumatul dar si locurile in care se fumeaza.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *