Afla mai multe despre toxina botulinica!

Toxina botulinica este de fapt o proteina, produsa de o bacterie, Clostridium botulinum. Sa aflam mai multe despre aceasta!

In primul rand trebuie sa intelegem mecanismul de functionare al muschilor: creierul trimite semnale muchilor pentru a-i face sa se miste. Aceste semnale ajung mai intai la maduva spinarii, de acolo fiind conduse catre nervii din muschi. Acetilcolina este substanta responsabila cu transmiterea semnalului de la nerv la muschi. Cateodata, pot apara anomalii la nivelul creierului sau maduvei spinarii, care duce la muschi spastici, pozitii ciudate ale muschilor, etc.

Toxina botulinica impiedica acetilcolina sa actioneze asupra muschilor, blocand astfel orice reactie anormala. Ca rezultat, spasmul muscular, posturile anormale si durerea sunt reduse. Toxina botulinica poate fi fatala atunci cand este ingerata in cantitati mari, insa in calitate de tratament de infrumusetare, cantitatea este foarte mica si are doar actiune locala.

Exista 7 tipuri de toxina botulinica, insa doar 2 tipuri sunt disponibile pe piata: A si B. Tipul A poarta denumirea de Botox, iar tipul B de Myobloc. Injectarea acestei toxine trebuie sa fie foarte precisa, pentru a corecta spasmele si fara a determina paralizia completa a acestora. Efectul toxinei dureaza in medie 3 luni, iar pentru mentinerea efectului, injectiile trebuie repetate periodic.

CIteste si asta:  Cum sa obtii o manichiura in degrade in doar 5 minute la tine acasa!

Aceasta toxina este folosita atat in medicina estetica, cat si pentru afectiuni care au contractii musculare anormale. Boala nu va fi vindecata, insa simptomele sunt ameliorate. Este cazul:

– distoniei cervicale la adulti;

– blefarospasmului;

– strabismului;

– spasmului hemifacial;

– tremorului;

– hipersalivatiei;

– durerilor de cap.

Printre efectele adverse se pot numara durerea, sangerarea sau riscul de infectie. Toate aceste efecte adverse sunt temporare.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *