Afla mai multe despre ginecomastie!

Ginecomastia este dezvoltarea in exces a sanilor in cazul barbatilor. Sa aflam mai multe despre aceasta boala mai putin cunoscuta publicului larg!

De cele mai multe ori, ginecomastia apare in urma unei dereglari hormonale. Organismul barbatului secreta mai mult estrogen decat testosteron, iar acest lucru duce la cresterea tesutului mamar. Afectiunea poate aparea atat la barbatii adulti, cat si la adolescenti sau chiar copii.

In cazul bebelusilor, se poate observa o marire a „sanilor”, insa acest lucru este cauzat de actiunea estrogenilor materni. In cateva saptamani, marirea va disparea de la sine. Ginecomastia adolescentului apare la pubertate, in jurul varstei de 14 ani, fiind de obicei asimetrica. Si in acest caz afectiunea regreseaza de la sine, in decursul mai multor ani, pana in jurul varstei de 20 de ani, atunci cand pubertatea se incheie in cazul barbatilor. Mai exista si ginecomastia varstanicilor, care afecteaza 40% dintre barbatii in varsta, datorita conversiei androgenilor in estrogeni.

CIteste si asta:  Injectiile cu botox. Un rau necesar?

Ginecomastia patologica poate avea urmatoarele cauze:

– scaderee secretiei de testosteron si cresterea secretiei de estrogen;

– medicamente pe baza de hormoni care pot deregla secretia normala a organismului;

– afectiuni medicale: sindromul Reifenstein, sindromul Klinefelter, orhita virala, traumatisme, boli neurologice, insuficienta renala, boli granulomatoase, tumori testiculare, hermafroditism, cancer pulmonar, boala hepatica, malnutritie, hipertiroidism.

Si obezitatea reprezinta o cauza a ginecomastiei, excesul tisular fiind reprezentat de tesut adipos in exces, localizat in zona sanilor. Ereditatea are si ea un cuvant de spus, asadar daca tatal a suferit de ginecomastie, si fiul are mari sanse sa dezvolte aceasta afectiune.

Daca hormonii nu ajuta in rezolvarea problemei, singurul tratament ramane cel chirurgical. Pacientul poate opta pentru lipoaspiratie sau rezectia tesutului mamar in exces. Daca prima varianta se adreseaza unei forme mai usoare de ginecomastie, rezectia va fi propusa in cazul in care „sanii” barbatului sunt foarte mari, iar liposuctia nu ar avea rezultatele dorite.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *