Afla in ce tara femeile sunt sterilizate fara voia lor!

Jurnalistii BBC au desoperit ca in ultimii doi ani, in Uzbekistan, femeile sunt sterilizate fara a li se cere acordul si fara a-si dori acest lucru, in secret. Se pare ca guvernul uzkbekistan a efectuat un program secret in tot acest timp, singurii care stiau despre acest fapt fiind medicii obligati sa faca aceste operatii.

Una din femeile care a fost sterilizata fara acordul ei a aflat acest lucru abia dupa cateva luni de la operatie. In urma unui control medical, aceasta a aflat ca fusese sterilizata. Cerandu-i explicatii medicului care ii facuse operatia de cezariana in urma cu cateva luni, acesta a raspuns ca “aceasta este legea in Uzbekistan”.

Se pare ca guvernul uzbekistan dadea medicilor un plan in care se preciza numarul femeilor care trebuiau sterilizate si a celor care trebuiau sa ia anticonceptionale pentru a preveni si alte sarcini. „In fiecare an ni se prezinta un plan. Fiecarui medic i se spune cate femei ar trebui sa primeasca pastile pentru contraceptie si cate femei trebuie sa fie sterilizate”, afirma un medic ginecolog.

CIteste si asta:  5 simptome ale bolilor cu transmitere sexuala!

In functie de zona in care locuiesc, viata femeilor este decisa de catre autoritati. Daca in orasele mari numarul femeilor sterilizate ar trebui sa fie 4 pe luna pentru fiecare doctor, in zonele rurale se pune mai multa presiune pe doctori, acestia sterilizand pana la 8 femei pe luna. O alta femeie ajunsa la spital din cauza sangerarilor abundente si a durerilor insuportabile a aflat ca uterul ii fusese scos atunci cand nascuse ultimul copil.

Potrivit unor surse din Ministerul Sanatatii din Uzbekistan, aceasta este o modalitate de a tine populatia tarii sub control, care deja a depasit de mult 28 de milioane de oameni. Primele cazuri de sterilizare fortata au fost descoperite in 2005 de catre Gulbakhor Turaeva, care primea multe utere tinere si sanatoase in morga unde lucra. Dupa ce a avut destule dovezi aceasta a iesit in public pentru a le cere explicatii sefilor, insa a fost concediata imediat. Din 2007, sta in spatele gratiilor, fiind acuzata ca a introdus ilegal in tara literatura de opozitie.

CIteste si asta:  9 alimente care sunt sanatoase dar care sunt nocive

Incepand cu 2010, operatiile de cezariana au crescut semnificator, oferind medicilor ocazia perfecta de a-si pune in aplicare planul. Guvernul uzbekistan chiar a dat o directiva la sfarsitul anului 2009 in care obliga toate clinicele sa aiba echipamentul necesar efectuarii cezarianelor. Femeile erau astfel sfatuite sa faca cezariana, fiind convinse de catre medici de beneficiile acesteia. In mediul rural, acolo unde lipsa de informatie isi facea cunoscuta prezenta medicilor le era mai usor sa convinga femeile sa fie sterilizate, prezentandu-le acestora probleme grave de sanatate daca nu se sterilizau.

Dupa dezvaluirile facute de reporterii BBc News, guvernul Uzbekistan a declarat ca sterilizarea nu era nicidecum fortata, iar toate femeile erau informate asupra operatiei. Mai mult, acestea trebuiau sa isi dea acordul, impreuna cu parintii pentru ca operatia sa aiba loc.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *