Saptamana trecuta am vorbit de ceea ce se intampla in prima luna de sarcina, iar acum este timpul sa trecem mai departe. Vezi cum decurge dezvoltarea bebelusului tau, ce simptome mai pot aparea sau cu ce probleme te poti confrunta.
Simptome. De acum, schimbarile hormonale isi vor pune din ce in ce mai mult amprenta asupra ta, cauzand atat schimbari fizice, cat si de temperament. Vei observa o schimbare a sanilor, in sensul ca se vor mari si este posibil sa simti chiar si o senzatie de discomfort in anumite momente. Sanii tai se pregatesc de alaptare inca de pe acum, asa ca incep sa aiba loc schimbari si asupra mamelonului, care se va mari in dimensiune si va capata o culoare mai inchisa.
Tot acum este posibil sa resimti mai mult starea de greata “oferita” de sarcina. Daca in prima luna majoritatea femeilor nu prezinta greturi, acestea se pot intensifica odata cu inceperea celei de-a doua luna de sarcina. Daca iti este prea rau, consulta medicul care iti poate recomanda o terapie.
Alte simptome ale sarcinii in luna a doua sunt:
– Hipersalivatia;
– Oboseala;
– Uscaciune si mancarimea pielii;
– Urinare frecventa;
– Senzatia de sete mai frecventa;
– Constipatie si balonare;
– Arsuri gastrice;
– Usoara crestere in greutate (1-2 kilograme);
– Secretii vaginale mai abundente si vascoase. Atentie insa, daca secretiile devin urat mirositoare sau sunt insotite de mancarimi este posibil sa fie vorba de o infectie.
La nivel emotional vei suferi schimbari inca de pe acum: vei fi mai sensibila, cateodata vei fi trista, pentru ca apoi sa zambesti de fericire, vei fi capricioasa, dificila sau ingandurata. Fiecare femeie trece prin diferite stari emotionale in timpul sarcinii.
Dezvoltarea embrionului. Cel mic va continua sa se dezvolte, tot in aceasta luna formandu-se organele sale interne pe care le va folosi putin mai tarziu. Tot acum se dezvolta si inima, care va batea cu aproximativ 150 de batai pe minut, spre sfarsitul celei de-a doua luni de sarcina. La sfasitul lunii va avea ochii si urechile formate, musculatura va incepe sa prinda forma,iar capul embrionului va fi mai mare decat restul corpului, deoarece creierul creste mai rapid.
Responsabilitatile tale. Evident va trebui sa faci o vizita medicului, care iti va recomanda o serie de investigatii si analize, dintre care cele mai importante sunt:
– Grupa de sange si RH-ul aferent (atat tu cat si partenerul tau);
– Hemoleucograma, care ii da medicului indicii despre starea ta de sanatate (poti fi anemica sau poti avea probleme de coagulare a sangelui);
– Titru anticorpi, care se face pentru a vedea daca ai in sange infectii care iti pot afecta embrionul;
– Glucoza, pentru a nu te expune riscului de diabet gestational;
– Albumina, pentru a verifica functia renala;
– Papanicolau, care iti poate depista eventualele boli cu transmitere sexuala.
Probleme in cea de-a doua luna de sarcina. Din cauza greturilor matinale, unele femei nu mai pot manca nimic, lucru care poate duce la scadere in greutate, scaderea nivelului de vitamine si minerale din organismul feminin, deshidratare sau diminuarea cantitatii de urina. Consulta medicaul pentru a vedea ce este in neregula, caci poate fi vorba si de o sarcina toxica, pe care sa nu o poti duce pana la capat.
O alta problema destul de frecventa, care apare cam la 30% dintre gravide este o usoara sangerare in timpul celei de-a doua luna de sarcina. O sangerare usoara, rozalie nu ar trebui sa te ingrijoreze, insa consulta medicul pentru a fi linistita. Daca observi o sangerare mai puternica, de culoare rosie, pote fi vorba de o cervicita. In cazul in care sangerarea este insotita si de dureri la nivelul abdomenului inferior, du-te urgent la medic, deoarece poate fi vorba de o sarcina extrauterina sau de un avort spontan.
Durerile la nivelul abdomenului inferior, care nu sunt insotite de nicio sangerare pot indica o indigestie, o apendicita, o anexita neglijata sau o cistita.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.