8 mituri despre bolile cu transmitere sexuala!

Bolile cu transmitere sexuala sunt subiectul multor mituri, insa oricine ar trebui sa faca diferenta dintre mit si realitate. Din ce in ce mai multi adolescenti isi incep viata sexuala fara a avea o educatie sexuala inainte, iar acesta este un lucru ingrijorator. Lipsa informatiei si a unei cunostinte generale privind bolile cu transmitere sexuala (BTS), gravitatea lor sau simptomele bolilor fac din ce in ce mai multe victime prin randul adolescentilor. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai cunoscute mituri cu privire la bolile cu transmitere sexuala si sa descoperim adevarul din spatele acestora.

BTS prezinta intotdeauna simptome. Fals! Multe dintre bolile cu transmitere sexuala nu prezinta niciun simptom in prima faza, de aceea trec neobservate de catre majoritatea oamenilor. Barbatii in special sunt doar purtatorii unor anumite infectii si boli si sunt asimptomatici, asadar nu stiu ca sunt infectati si nici ca pot transmite mai departe infectia cu usurinta.

Prin sex oral nu poti lua BTS. Fals! Secretiile din timpul actului sexual pot fi infectioase si ne putem trezi cu o infectie sexuala chiar si dupa practicarea sexului oral. Mai mult, daca la nivelul gurii exista o laceratie iar partenerul este infectat cu HIV sau Hepatita B/C, sansele ca tu sa fii infectata cresc foarte mult. Te poti proteja de BTS folosind prezervativele special concepute pentru sexul oral.

CIteste si asta:  Tu stii ce e anexita?

BTS nu pot cauza infertilitate! Fals! Majoritatea BTS-urilor, lasate netratate pot duce chiar la infertilitate, in special in cazul femeilor. Este cu atat mai rau daca pacienta nu prezinta niciun simptom si nu stie de existenta bolii. De aceea, consultul anual ginecologic este foarte important pentru  orice femeie activa din punct de vedere sexual.

Daca ambii parteneri au aceeasi BTS nu trebuie sa mai foloseasca prezervativul. Fals! Nu exista un singur tip de virus raspunzator pentru aceeasi infectie, tulpinile pot fi diferite, avand nevoie de tratamente specifice si evoluand in moduri diferite. In acelasi timp se pot crea mutatii ale tulpinelor care pot face infectia si mai greu de tratat.

Poti lua BTS de pe capacul WC-ului. Fals! Virusii si bacteriile nu pot supravietui foarte mult in contact cu aerul, asa ca nu poti lua BTS-uri de pe capacul WC-ului.

Nu poti lua BTS daca folosesti jucarii sexuale. Fals! Complet fals, mai ales daca nu esti singura care foloseste respectivele jucarii sexuale, si aici ne referim la dildo-uri sau la vibratoare. Acestea pot fi purtatoare de agenti patogeni si te pot infecta.

CIteste si asta:  Cum ne alegem metoda de contraceptie potrivita!

Vaccinul anti-HPV ma protejeaza 100% de cacerul de col uterin. Fals! Vaccinul Gardasil, caci asa se numeste, protejeaza numai impotriva a 4 tipuri de HPV, adica 70% din tipurile de cancer de col uterin. Este foarte important in acest caz consultul ginecologic anual.

Daca ai avut deja boala nu o poti lua din nou! Fals! Faptul ca ai avut in trecut boala respectiva si ai tratat-o, asta nu inseamna ca ai dezvoltat anticorpi si poti lupta cu infectia. Cele mai multe BTS-uri sunt rezultatul unor infectii cu ciuperci sau virusi care raman in corpul nostrul pentru tot restul vietii, chiar daca boala s-a vindecat. Folosirea antibioticelor pot cauza o recidiva a bolii tratate, asa ca ai foarte mare grija odata ce ai contactat o astfel de boala.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *