Atunci cand alegi sa te feresti impotriva unei sarcini nedorita inseamna ca nu vrei sa ramai insarcinata din motive strict personale. Acest lucru nu este unul rau, ci din contra, ajuta la reducerea numarului de avorturi dorite si la un numar mai mic de copii abandonati. Totusi, mai exista si persoane care raman insarcinate, desi nu isi doresc acest lucru, in ciuda faptului ca metodele de contraceptie sunt multiple si deloc costisitoare.
Foarte multe adolescente folosesc anticonceptionalele dupa ureche, la recomandarea prietenilor si nicidecum a medicilor. Asa ceva nu ar trebui sa se intampla in secolul 21! Reginele.ro a strans cateva reguli de aur in ceea ce priveste contraceptia sigura si sanatoasa.
- Nu te limita la o singura metoda contraceptiva. Poti alege dintre foarte multe metode cea care ti se potriveste cel mai bine din punct de vedere al varstei, al nivelului de hormoni, al sanatatii organismului. Discuta cu un medic care sunt cele mai bune optiuni pentru tine si decide ce metoda vei folosi dupa ce ai aflat toate beneficiile si neajunsurile acelei metode.
- Nu alege contraceptia definitiva, precum legarea trompelor. Este posibil ca dupa cativa ani sa iti doresti inca un copil, iar sansele ca tu sa revii la acelasi nivel de fertilitate ca inainte de operatie sunt foarte mici.
- Nu lasa contraceptia in mainile partenerului. Chiar daca ai incredere completa in partener, mai bine te protejezi si tu pentru a fi sigura ca rezultatul nu va fi unul nedorit.
- Avortul nu este o metoda de contraceptie. Considerat de catre biserica drept crima, avortul nu intra in categoria contraceptivelor, deoarece rolul acestora este sa previna aparitia unei sarcini, si nu sa ii opreasca evolutia. Protejeaza-te de fiecare data atunci cand intretii relatii sexuale pentru a nu ramane insarcinata.
- Vorbeste cu medicul ginecolog despre contraceptie. Chiar daca este un lucru mai putin obisnuit pentru femeile din Romania, medicul tau ginecolog ar trebui sa te consilieze in legatura cu metoda de contraceptie pe care o folosesti. In urma unor analize simple, medicul iti poate recomanda anumite metode contraceptive mult mai potrivite pentru tine.
- Alege o metoda de contraceptie cu care sa te simti confortabil si in care sa ai incredere. Astfel, te vei putea simti bine in timpul actului sexual si te vei putea bucura de partener cu fiecare ocazie.
- Controalele periodice sunt absolut necesare daca doresti un organism sanatos. In cadrul acestor controale se pot depista boli cu transmitere sexuala pe care nu stiai ca le ai sau infectii urinare asimptomatice.
- Nu asculta toate vorbele din popor referitoare la contraceptie.
- Respecta sfaturile medicului. Doar el stie ce este mai bine pentru organismul tau, ce implica metoda contraceptiva aleasa, cat timp este recomandat sa o folosesti sau cand trebuie sa o schimbi.
- Nu asculta de prieteni. Adolescentele, mult prea timide pentru a apela la sfatul unui specialist, aleg sa foloseasca aceeasi metoda contraceptiva pe care o foloseste si cea mai buna prietena. Principiul este simplu “daca la ea functioneaza, va functiona si la mine”, insa pilulele contraceptice (caci acestea sunt cele mai des utilizate) pot modifica nivelul hormonilor in corpul adolescentei si pot cauza dereglari hormonale, mai tarziu in viata.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.